Spríjemnite si ráno skvelým mrkvovým vencom

26.1.2016
26.1.2016 (0)
Spríjemnite si ráno skvelým mrkvovým vencom

Mrkvový veniec k raňajkám poteší každého pravého maškrtníka. Najlepšie chutí s maslom a džemom, prípadne aj samotný.

Ingrediencie:

1/4 šálky vlažného mlieka
1/4 šálky šľahačky
1/4 šálky medu
1 vajce
1/2 ČL soli
2 1/4 ČL sušeného droždia
1/2 šálky strúhanej mrkvy
2 PL roztopeného masla
1 ČL škorice
1/4 ČL muškátového oriešku
3 šálky hladkej múky
1 bielko na potretie cesta pred pečením
mlieko na potretie cesta po upečení 

Postup:

Zmiešame si spolu mlieko, šľahačku, med a vajce. Pridáme sušené droždie a necháme postáť asi 10 minút. Potom primiešame ostatné suroviny a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa oddeľuje od stien nádoby. Ak by sa vám zdalo husté, pridajte ešte vlažnú vodu alebo mlieko. Ak riedke, tak pridajte múku.

Cesto prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť asi 2 hodiny. Potom si cesto rozdelíme na dve časti, z každej rukami spracujeme dlhý valec a nakoniec tieto dva valce prepletieme a uložíme do okrúhlej koláčovej formy s priemerom cca 20 cm.

Konce pevne spojíme do seba. Opäť prikryjeme a necháme kysnúť ďalšiu hodinu. Ja som si cesto pripravila večer a vložila ho na noc do chladničky, ráno už len vytiahla a nechala hodinu kysnúť na teplom mieste.

Pred pečením cesto potrieme vaječným bielkom a pečieme pri 180 stupňoch asi 30 - 35 minút do zlata. Po vybratí z rúry, veniec potrieme mliekom.

Podávame podľa chuti, u nás to bolo maslo a šípkovým džemom :)


Dulce-de-leche.eu 

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
sss | 26.01.2016, 08:30
podla obrazku je zjavne nedopeceny alebo nedokysnuty. Zrejme bolo cesto malo vlhke.

Praktické rady, tipy a návody každých 7 dní.
 

Prečítajte si
Reklama