Spríjemnite si ráno skvelým mrkvovým vencom

Spríjemnite si ráno skvelým mrkvovým vencom

Mrkvový veniec k raňajkám poteší každého pravého maškrtníka. Najlepšie chutí s maslom a džemom, prípadne aj samotný.

Ingrediencie:

1/4 šálky vlažného mlieka
1/4 šálky šľahačky
1/4 šálky medu
1 vajce
1/2 ČL soli
2 1/4 ČL sušeného droždia
1/2 šálky strúhanej mrkvy
2 PL roztopeného masla
1 ČL škorice
1/4 ČL muškátového oriešku
3 šálky hladkej múky
1 bielko na potretie cesta pred pečením
mlieko na potretie cesta po upečení 

Postup:

Zmiešame si spolu mlieko, šľahačku, med a vajce. Pridáme sušené droždie a necháme postáť asi 10 minút. Potom primiešame ostatné suroviny a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa oddeľuje od stien nádoby. Ak by sa vám zdalo husté, pridajte ešte vlažnú vodu alebo mlieko. Ak riedke, tak pridajte múku.

Cesto prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť asi 2 hodiny. Potom si cesto rozdelíme na dve časti, z každej rukami spracujeme dlhý valec a nakoniec tieto dva valce prepletieme a uložíme do okrúhlej koláčovej formy s priemerom cca 20 cm.

Konce pevne spojíme do seba. Opäť prikryjeme a necháme kysnúť ďalšiu hodinu. Ja som si cesto pripravila večer a vložila ho na noc do chladničky, ráno už len vytiahla a nechala hodinu kysnúť na teplom mieste.

Pred pečením cesto potrieme vaječným bielkom a pečieme pri 180 stupňoch asi 30 – 35 minút do zlata. Po vybratí z rúry, veniec potrieme mliekom.

Podávame podľa chuti, u nás to bolo maslo a šípkovým džemom 🙂


Dulce-de-leche.eu 

  1. sss says:

    podla obrazku je zjavne nedopeceny alebo nedokysnuty. Zrejme bolo cesto malo vlhke.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje