spenatove kocky so sampinonovou plnkou
Galéria (3)

Špenátové kocky so šampiňónovou plnkou

Špenátové kocky plnené smotanovo-syrovou plnkou, do ktorej sú pridané šampiňóny. Skvelú chuť dotvára  kôpor. Vhodné je urobiť ich aj deň vopred, aby sa chute dobre prepojili. Skutočne zaujímavé predjedlo, ktorým môžete na svojich hostí zapôsobiť. 

Galéria

Ingrediencie:

na piškótu:


6 vajec
6 PL oleja
3 PL kyslej smotany (zarovnane)
6 PL polohrubej múky
3 KL prášku do pečiva
6 PL špenátového pretlaku
soľ
 
na plnku:
 
250 g smotanového syra
100 g Fety alebo iný syr balkánskeho typu
3 PL kyslej smotany
1 konzerva šampiňónov cca 400 g
soľ, biele mleté korenie, príp. trochu vegety (podľa vlastnej chuti)
posekaný kôpor cca 2 PL
5 g želatíny
 
Postup:


Žĺtka našľaháme s olejom, pridáme špenátový pretlak, prešľaháme. Potom pridáme smotanu a opäť prešľaháme. Vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a so soľou. Bielka vyšľaháme na tuhú penu a opatrne vmiešame do žĺtkového základu. Cesto vylejeme na papierom vyložený plech (30x40cm). Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 20 minút. Nesmie zhnednúť, piškóta musí ostať pekná zelená. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
 
Plnka:


Syr rozdrvíme v miske. Pridáme smotanový syr, nadrobno pokrájané šampiňóny, kôpor. Podľa potreby môžeme dochutiť soľou, bielym mletým korením, príp. vegetou. Vymiešame krém. Želatínu si pripravíme s 1 PL vody a potom nahrejeme, ale nevaríme. Energicky miešame, kým sa želatína neroztopí. Pridáme do nej trochu smotanovej masy, dobre rozmiešame a vmiešame to do smotanovej plnky. Dobre prešľaháme, aby sa želatína rovnomerne rozmiešala v celej plnke. Pridaním tohto malého množstva želatíny krém mierne stuhne a bude mať konzistenciu, pri ktorej bude plnka medzi piškótami držať tvar. Piškótu orežeme po krajoch (zarovnáme kraje) a rozdelíme po šírke na tri rovnaké časti. 


 

Na jednu časť natrieme polovicu plnky, priložíme druhý plát piškóty. Natrieme druhú polovicu plnky a prikryjeme tretím plátom piškóty.  Odložíme do chladničky, najlepšie cez noc, ale stačia aj dve – tri hodiny. Je lepšie, ak dlhšie postojí, lepšie sa prepoja chute. Pred podávaním môžeme dozdobiť troškou majonézy, príp. kečupu a malou vetvičkou čerstvého kôpru.
  1. Mito says:

    Tak toto vyzera paradne 🙂

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje