image 23826 25 v1
Galéria (8)

Slivkový koláč s pistáciami a kardamómom

Výborná sezónna špecialita s pistáciami. Koláč je dochutený kardamómom, ktorý posúva úroveň chutí minimálne o jeden stupeň vyššie.

Galéria

Kávový zákusok so šťavnatou piškótou a lahodnou polevou
Slivkový koláč
Slivkový koláč
Slivkový koláč
Slivkový koláč
Slivkový koláč
Jahodová nepečená torta

Ingrediencie:

175g masla
175g práškového cukru
3 vajcia (veľkosť L )
175 g polohrubej muky
75 g mletých pistácií (nesolených)
1 KL prášku do pečiva
8 – 10 strukov kardamómu
6 – 8 väčších sliviek do koláča
4 slivky na vrch koláča

Ozdoba: podľa vlastného uváženia

Moja ozdoba:

8 mini masrhmallow cukríkov namočených v roztopenej bielej čokoláde (asi 3 malé kocky) a obalené v mletých pistáciách
8 ks mätových lístkov
1 PL mletých pistácií na posyp
(tuto ozdobu môžeme vynechať, stačí, ak upečený koláč jemne poprášime cukrom)

Postup:

Slivky umyjeme, odkôstkujeme a pokrájame na menšie kocky. Odložíme stranou. V mažiariku si potlčieme kardamómové struky. Šupky odstránime a zrniečka pridáme k presiatej múke. Maslo vymiešame s práškovým cukrom. Po jednom zašľaháme vajcia. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, kardamómovými semiačkami a mletými pistáciami. Premiešame, kým sa nám obe hmoty nespoja. Ak je cesto veľmi husté, možno pridať 2 – 3 PL mlieka. Ja som nepridávala.

Dno tortovej formy (priemer 20 cm) vystelieme papierom na pečenie. Polovicu hmoty rozotrieme do formy. Uložíme na kocky pokrájané slivky a prikryjeme druhou polovicou cesta. Na vrch uložíme rozpolené slivky (vnútornou stranou hore). Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch 40 – 50 minút.

Kontrola špajľou. Cesto a nesmie lepiť na špajľu. Vyberieme z rúry a necháme mierne ochladiť. Koláč vyberieme z tortovej formy, preložíme na mriežku a necháme úplne vychladiť. Odstránime papier na pečenie a preložíme na podnos, na ktorom koláč (tortu) budeme podávať. Možno dozdobiť alebo iba poprášiť práškovým cukrom. Výborné sa k tomuto koláču hodí creme fraiche alebo kopček vanilkovej zmrzliny. Prajem vám dobrú chuť!

slivkový koláč
slivkový koláč
slivkový koláč
slivkový koláč
slivkový koláč
slivkový koláč

adkas-tastyfood.blogspot.sk

  1. peter says:

    pre presnosť – kardamón neexistuje, existuje iba kardamóm

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje