image 17910 25 v1
Galéria (7)

Pripravte si domáci citrónový krém

Krém je vhodný na priamu konzumáciu, napr. na palacinky, dolky, do pečených buchiet alebo ho možno natrieť na pečivo. Nechajte sa zviesť jeho jemne kyselkavou chuťou...

Galéria

Pripravte si domáci citrónový krém
Pripravte si domáci citrónový krém
Pripravte si domáci citrónový krém
Pripravte si domáci citrónový krém
Pripravte si domáci citrónový krém
Pripravte si domáci citrónový krém

Lemon curd

Ingrediencie:

3 väčšie citróny (šťava aj kôra)
200 g kryštálového cukru
2 žĺtka
2 vajcia
1 PL solamylu
1 PL oleja

Postup:

V hrnci zmiešame citrónovú kôru, citrónovú šťavu (precedenú), vajcia, žĺtka, solamyl a rozšľaháme metličkou. Za stáleho miešania uvaríme kašu. Dávame pozor, aby nám krém neprihorel. Obsahuje škrob, ktorý rýchlo a ľahko sa pripáli. Môžeme občas dať mimo sporáka a dobre premiešať, aby krém nezhrčkavel. Vrátime na oheň a opäť miešame a varíme do zhustnutia (má mať konzistenciu redšieho pudingu). Opäť stiahneme z platne a primiešame olej. Dobre premiešame a vrátime na sporák. Za stáleho miešania povaríme asi 1 minútu a odstavíme z ohňa. Prelejeme do uzatvárateľnej fľaše a necháme úplne vychladnúť. Chladnutím ešte trochu viac stuhne. Držíme v chladničke. Vraj by mal krém vydržať uzatvorený v chladničke dva týždne, ale u nás sa to vždy zjedlo pred týmto termínom 🙂

adkas-tastyfood.blogspot.sk

  1. Nicol says:

    Mnam, vyzera to dobre, určite vyskusam…

  2. Zuzana says:

    da sa pouzit namiesto solamylu nieco ine? dakujem

    1. Anonym says:

      Je to lemon curd…. predava sa niekde, napr. Tesco. Ja robin doma bez oleja a solamylu len s maslom, poly sa nahrieva na sporaku, nesmie zovriet, lebo sa zrazi. Krasne zhustne aj bez solamylu. To potom pripomina skor puding.

  3. Judita Lužicová says:

    super…skúsim

  4. daniela says:

    a nedá sa to zasterilizovať a uložiť do zásoby do špajze?

  5. viera says:

    nie je mi to jasne – to z tych troch citronov vyzmykam stavu? a potom co s duzinou? a tu koru nastruham na struhadle??

  6. Tomáš says:

    Krem je velmi dobry… hned jak sme ho spravili tak sme ho aj zjedli,… 🙂 Vyborny!

  7. Monča says:

    Tento recept poznám už 40 rokov ako citrónový rôsol, robila ho ešte moja mamka, dávam namiesto oleja čisté maslo a na spodok pohára piškóty a na vrch šľahačku, ktorú posypem čokoládou a je to skvelý dezert mňááám, musím ho zas urobiť

  8. Marek says:

    Ahoj, tip na dobrý krém/rôsol.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.