image 26989 25 v1
Galéria (14)

Prekvapte blízkych originálnou chuťou melasových krúžkov

Radi skúšate exotické chute alebo si pripomínate sladké momenty z dovolenky? Prinášame vám recept na obľúbené pečivo z Malty – melasové krúžky.

Galéria

Zvolenský ForDom stavia dom plný konope
Zvolenský ForDom stavia dom plný konope
Zvolenský ForDom stavia dom plný konope
Čov prenak
Melasa
Melasa
Čech si postavil otáčavý dom, ktorý môže zmiznúť v zemi
Čech si postavil otáčavý dom, ktorý môže zmiznúť v zemi

V origináli sú nazývané Qagħaq tal-Għasel, Honey Rings, alebo po našom – Medové krúžky. Prečo však medové, keď žiadny med neobsahujú? Hlavnou náplňou je melasa. Jedno z vysvetlení hovorí, že názov zrejme pochádza ešte z dávnych čias, kedy Malťania náplň do krúžkov vyrábali z qastanija – čiže z roztopených medových plástov, v ktorých ostali zvyšky medu po jeho zbere.

Ingrediencie:

Cesto:

400g hladkej múky
1 žĺtok
1,5dcl pomarančového džúsu (šťavy)
170g margarínu
1/4 lyžičky drvených klinčekov

Náplň:

400g trstinovej melasy
150g krupice
1 pomaranč
1 citrón
50-100g trstinového cukru
škorica
drvené klinčeky
mletý muškátový orech
kakao
250 ml vody 

Postup:


1. Pripravíme si ingrediencie, podľa chuti môžme do plnky pridať aj posekané orechy. Trstinový cukor môžme nahradiť bielym.


2. Pripravíme si cesto. Zmäknutý margarín zmiešame s múkou, žĺtkom, drvenými klinčekmi a vytvoríme zmes, ktorú podľa potreby zalejeme pomarančovým džúsom a vypracujeme kompaktné cesto.


3. Cesto dáme do chladničky, kým bude odpočívať, si pripravíme plnku.



Vodu dáme zovrieť v nepriľnavej hlbokej panvici, postupne do nej dáme nastrúhanú kôru z pomaranča a citróna, koreniny, kakao, cukor a melasu. Na miernom plameni necháme zovrieť za stáleho miešania.

Keď zmes vrie, plameň znížime a postupne zamiešavame krupicu, pričom je dôležité zmes stále miešať.


Plnku povaríme približne 5 minút, až kým nezhustne (ako klasická krupičná kaša). Dáme ju vychladiť, pričom občas premiešame, aby sa chladila rovnomerne.


V ideálnom prípade necháme cesto aj plnku 1 deň oddýchnuť a kolieska robíme až na druhý deň. Nie je to však nevyhnutné. Keď je plnka chladná a cesto odležané aspoň polhodinu, vyvaľkáme ho a rozdelíme na pásy približne 8x 25 cm. Každý pás v strede potrieme plnkou, pričom okraje nechávame voľné.


Zvinieme a vytvoríme kruh, ktorého konce potrieme vodou a pevne spojíme. Kruhy poukladáme na plech (vymastený a vysypaný múkou alebo s papierom na pečenie) a do každého urobíme niekoľko malých zárezov na vrchnej strane.


Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút, alebo podľa skúsenosti s rúrou, kým nebudú zlatisté. Podávamé teplé alebo vychladnuté, vydržia dlho, v uzatvárateľnej nádobe ich môžme skladovať aj týždeň. Vychutnávame špecifickú chuť maltskej národnej pochúťky.

Želáme dobrú chuť!

Text a foto: Anna Martausová 

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.