Mexický vegetariánsky guláš vás spoľahlivo zahreje

12.1.2016
Mexický vegetariánsky guláš vás spoľahlivo zahreje

Počas chladných zimných dní existuje viacero spôsobov ako sa zohriať – jedným z nich je aj dobré pikantné jedlo. Bezmäsitý guláš s vôňou a chuťou vzdialeného Mexika, je vhodný ako skutočne rýchly a jednoduchý obed alebo večera. Obľúbia si ho najmä milovníci pikantných pokrmov a je vhodný aj pre vegetariánov či dokonca vegánov. Ostatní ho môžu doplniť napríklad volským okom alebo opečenou klobásou.

Ingrediencie:

• 1 konzerva červených fazúľ v náleve
• 1 konzerva bielych fazúľ v paradajkovej omáčke
• 1 konzerva kukurice
• 1 stredný paradajkový pretlak (alebo 3 lyžice pretlaku)
• cibuľa
• 2-3 strúčky cesnaku
• chili korenie (alebo chili paprička)
• zelená a žltá paprika
• rastlinný olej

Postup:

Mexický guláš

1. Pripravíme si ingrediencie. Z červenej fazule a kukurice zlejeme nálev. Očistíme si cibuľu a cesnak. 

Mexický guláš

2. Nakrájame si papriky a cibuľu na približne rovnako veľké kúsky. 

Mexický guláš

3. Vo vhodnom hrnci zohrejeme olej a do horúceho oleja dáme súčasne cibuľu aj papriku. Posolíme a dusíme iba niekoľko minút, tak aby ostali chrumkavé. 

Mexický guláš

4. Následne pridáme odcedené červené fazule a biele fazule s nálevom. Premiešame a niekoľko minút podusíme za stáleho miešania. Medzičasom si dáme variť 1/2 litra vody. 

Mexický guláš

Mexický guláš

5. Do zmesi pridáme paradajkový pretlak, zalejeme vriacou vodou, premiešame a necháme za občasného miešania na miernom plameni variť približne 15 minút tak, aby sa nám časť vody odparila (guláš zhustne). 

Mexický guláš

Mexický guláš

6. Na záver pridáme nadrobno pokrájaný alebo pretlačený cesnak, koreniny (čierne korenie a chili korenie resp. pokrájanú chilli papričku podľa chuti), ak je potreba, pridáme ešte soľ. Vsypeme do zmesi kukuricu a povaríme ešte približne 5 minút. 

Mexický guláš

7. Hotové jedlo podávame horúce buď samostatne, alebo s pečivom, doplniť ho môžme aj vajíčkom na tvrdo, volským okom či opečenou klobásou. 

Želáme dobrú chuť!
Text a foto: Anna Martausová

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
Lyzicka | 13.01.2016, 15:26
dost sa to podoba na jeden moj recept... az na to ze v tom chyba maso

Praktické rady, tipy a návody každých 7 dní.
 

Reklama