medovy kremes
Galéria (11)

Medový krémeš

Recept na medový krémeš, pochúťku, ktorá nikdy nesklame.

Galéria

Ingrediencie:

300 g hladkej múky
100 g práškového cukru
2 vajcia
50 g masla 
1 PL medu (kopcovitá)
1/2 KL sódy bikarbóny
 
Krém:
900 ml mlieka
2 zlaté klasy (príp. 2 vanilkové pudingy)
2 PL hladkej múky
1 žĺtok
1 vanilkový cukor
200 g masla
150 g práškového cukru
 
okrem toho:
2 (práškové) šľahačky
300 ml mlieka
100 g  čokolády na polevu
plátok cery na zriedenie čokoládovej polevy
 
Postup:


Preosiatu múku, cukor a sódu bikarbónu zmiešame na doske. Pridáme vajcia, rozpustené maslo a med. Zamiesime cesto, rozdelíme ho na polovicu a rozvaľkáme na veľkosť plechu.

Pečieme na opačnej strane plechu, ktorý jemne potrieme tukom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňoch veľmi krátko iba cca 5 minút. Cesto má byť svetlé. Ihneď po vybraní z rúry si ho nožom dookola oddelíme od plechu a zosunieme na rovnú plochu. Vychladením cesto trochu stvrdne.

 
V mlieku rozmiešame zlaté klasy, žĺtok, vanilku, múku a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Miešame poctivo, aby nám kaša neprihorela. Kašu necháme vychladnúť, občas premiešame, aby sa nám nevytvorila koža. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a vychladnutú kašu v malých množstvách zašľaháme do maslového krému.

 

 
Vyšľaháme si podľa návodu práškovú šľahačku. Ak sa koláčik rýchlo zje, môžete použiť aj čerstvú  šľahačkovú smotanu. Ja som použila práškovú, ale akosi nebola moja šľahačková vrstva taká pekná vysoká ako zvyčajne.  Na spodný plát cesta natrieme plnku.
Na plnku natrieme šľahačku a prikryjeme druhým plátom cesta. Nad parou rozpustíme čokoládu, pridáme plátok cery na zriedenie čokoládovej polevy.  Nakoniec zákusok polejeme čokoládovou polevou. Keď je krémeš v chladničke, cesto je trochu tvrdšie, ale keď postojí chvíľu na tácke, rozplýva sa na jazyku.

  1. Anonym says:

    Bomba skvele

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje