Mandľovo-banánový dezert
Galéria (5)

Mandľovo-banánový dezert

 Skvelá kombinácia mandlí, čokolády a banánov. Mňam!

Galéria

mandle,cokolada,banany
Ingrediencie:

(rozpis je na plech 23 x 33 cm)
 
5 bielkov
120 g kryštálového cukru
80 g mletých mandlí (môžu byť aj orechy alebo lieskovce)
2 PL lyžice polohrubej múky
1/2 prášku do pečiva
štipka soli
 
Krém:
500 ml mlieka
1 zlatý klas (príp. vanilkový puding)
2 PL kopcovité maizeny- Gustin 
 vanilkový cukor, príp. 1 KL vanilkového extraktu
170 g masla
150 g práškového cukru (alebo podľa chuti)
5 žĺtkov
Amaretto likér alebo mandľová esencia
 
Čokoládová poleva:
120 g horkej čokolády
80 g masla
6 PL šľahačkovej smotany
 
Okrem toho:
3 banány
šľahačková smotana (ak chcete môžete použiť aj dve, ja som dala iba jednu a 6 PL som odobrala do čokoládovej polevy)
 
Postup:
Bielka vyšľaháme so štipkou soli. Keď sú pekne biele, pridáme cukor a dobre vyšľaháme, kým sa cukor nerozpustí a metličky zanechávajú vo vyšľahaných bielkach stopy. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s múkou a práškom do pečiva. Premiešame opatrne, už iba ručne. Vylejeme na papierom vyložený plech a upečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 15 minút. Skúška špajlou. Vyberieme z rúry a necháme vychladiť na mriežke.
 
 
Z mlieka, žĺtkov, zlatého klasu, maizeny, vanilkového cukru uvaríme veľmi hustú kašu.  Ak použijete vanilkový extrakt pridajte ho do masla s cukrom. Maslo s práškovým cukrom vymiešame dopenista. Za občasného premiešania necháme kasu vychladnúť. Vychladnutú po častiach zmiešame s vyšľahaným maslom. Pridávame po častiach a zakaždým dobre prešľaháme. Oba musia mať rovnakú teplotu (aj kaša aj maslo), inak sa zrazí krém. Dáme si rozpustiť nad paru čokoládu, maslo a smotanu. Dobre premiešame, aby bola čokoládová poleva hladká. Odstavíme z tepla, nech sa trochu ochladí. Chladením mierne zhustne. Upečenú piškótu rozrežeme po dĺžke (tak, že budeme mať 2 pláty 21,5 x 16,5cm) a natrieme polovicou krému. Priložíme druhý plát z piškóty a natrieme druhú polovicu krému.
 
 
Krém dochutíme Amarettom, prípadne mandlovou esenciou. Banány ošúpeme, rozrežeme pozdĺžne na polovice, uložíme na krém a zalejeme ich čokoládovou polevou. Banány musia byť dobre zaliate čokoládou, inak sčernejú.  Z alobalu si urobíme dookola zábranu, nech čokoládová poleva nesteká po stranách múčnika.
 
 
Odložíme do chladničky stuhnúť. Vyšľaháme šľahačkovú smotanu. Ak chcete sladké, pridajte 1-2 PL práškového cukru. Na stuhnutú čokoládovú polevu nanesieme šľahačku a ľubovoľne vyzdobíme. 


 

  1. Dedo says:

    v postupe akosi chýbajú tie mandle – orechy. že by to bola múka?

  2. admin says:

    Ano, mlete mandle su v korpuse.

  3. Sharon205 says:

    impozantne vynikajuci.odporucam vsetkym chutilo….namiesto slahacky odporucam riccotu zmiesanu s praskovym cukrom.mnozstvo nech si kazdy urci sam podla svojich chutovych kanalikov.

  4. Mimi says:

    tak tento koláčik vyzerá božsky. určite vyskúšam a verím, že bude chutiť skvelo. Super efektný koláčik. Ďakujem za receptík.

  5. Mária says:

    Krásne!!!!!!!!

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje