Luxusný chuťový zážitok v podaní lahodného nepečeného cheesecaku
Galéria (10)

Luxusný chuťový zážitok v podaní lahodného nepečeného cheesecaku

Milujete nadýchané čokoládové krémové koláče, no nemáte radi príliš mastné plnky? V tom prípade je pre vás tento cheesecake ideálny. Vďaka tomu, že ho netreba piecť, ho zvládnu aj tí, ktorí sa v kuchyni objavujú len sporadicky.

Galéria

Zvolenský ForDom stavia dom plný konope
Zvolenský ForDom stavia dom plný konope
Zvolenský ForDom stavia dom plný konope
Čech si postavil otáčavý dom, ktorý môže zmiznúť v zemi
Bábovka
Čech si postavil otáčavý dom, ktorý môže zmiznúť v zemi
Zvolenský ForDom stavia dom plný konope
Čech si postavil otáčavý dom, ktorý môže zmiznúť v zemi

Ingrediencie:

200g keksov (rôzne druhy, podľa chuti)

150g masla

300g jemného tvarohu

250 g syr ricotta

200g čokolády na varenie (horkej čokolády)

150 ml šľahačková smotana

200g nutelly

voliteľné:

vanilkový cukor, banány

1. Pripravíme si ingrediencie. V prípade, že máme radi skôr silnú chuť čokolády, vynecháme cukor, ak máme radi sladšie dezerty, pridáme 2 balíčky vanilkového cukru. My sme na osvieženie pridali 2 banány, podľa chuti môžete pridať aj iné ovocie (výborné budú napríklad jahody alebo maliny) alebo spraviť koláč čistý bez ovocia, aby vynikla intenzívna čokoládová chuť.

2. V miske si podrvíme keksíky. My sme použili mix čokoládovo-orieškových cookies, diabetických keksíkov a indiánok. Na podrvenie sme využili prázdnu sklenenú fľašku, použiť môžete aj mixér, alebo čokoľvek vhodné, čo máte po ruke 🙂

3. Rozpustíme maslo a približne 2/3 (čiže 100g) vlejeme do podrvených keksíkov. Vytvoríme lepkavú hmotu.

4. Hmotu utlačíme (najlepšie rukou alebo nepriľnavým predmetom) na dno papierom vyloženej alebo vymastenej tortovej formy s odnímateľným dnom. Odložíme do chladničky a pustíme sa do prípravy plnky.

5. Do väčšej misy dáme tvaroh, ricottu a podľa voľby aj vanilkový cukor. Všetko spolu premiešame. Pridáme nutellu a opäť premiešame. Vznikne nám zmes, ktorú rovnomerne rozotrieme na pripravený keksíkový korpus.

6. V prípade že sa rozhodneme použiť aj ovocie, tak ho nakrájame a poukladáme na povrch plnky. Následne ho jemne zatlačíme do hmoty a odložíme koláč do chladničky.

7. Pripravíme si vrchnú čokoládovú vrstvu. V hrnci (ideálne nad vodnou parou alebo v nepriľnavej nádobe na slabom plameni) zohrejeme smotanu s nalámanou čokoládou a za neustáleho miešania ich spojíme do tekutej zmesi. Odstavíme z ohňa a stále miešame. Vmiešame zvyšných 50 gramov masla a necháme zmes vychladnúť. Mala by mierne zhustnúť.

8. Vyberieme koláč z chladničky a na povrch nalejeme vychladnutú čokoládovú hmotu. Opäť dáme do chladničky, ideálne necháme chladiť aspoň 12 hodín.

9. Podávame so šľahačkou, prípadne s ovocím či čokoládovou omáčkou.

Vďaka tomu, že koláč sa skladá prevažne z tvarohu, ricotty a čokolády, je jemný, krémový a zároveň nie je až taký ťažký pre žalúdok, pretože namiesto tukového základu sa jeho plnka skladá z výživného tvarohu a ricotty. Obsahuje nezanedbateľné množstvo bielkovín a oproti iným krémovým koláčom menej cukru. V spojení s čokoládou a smotanou sa z neho stáva skutočne luxusný chuťový zážitok.

Želáme dobrú chuť!

Text a foto: Anna Martausová

  1. gladiatorr says:

    Neviem aké cookies ste použili, ale asi tam nebudú nejaké veľké roziely – 200g cookie obsahuje cca 130g sacharidov, 42g tukov – 3900kJ, maslo 150g = 4605 kJ, 123g tukov, ricotta Italy 250g = 1305kJ, 7,5g cukru, 22 g tuk. čokoláda n varenie 200g =4270kJ, cukryx 110g, tuk 54 g, šľahačka 150 ml: cca 2300kJ, 5g cukor, 50g tuky, Nutella 200g : 4580kJ, 110g cukry, 60 g tuk, banán 1 kus (120g): 463kJ, 14g cukor, vanilkový cukor 20g: 336kJ, 20g cukor. jemný tvaroh 300 g: 1200kJ, 12g cukor, 7,5g tuk Takže suma sumárum celá torta: cca 1,5kg = 23 000kJ, cca 360g tukov, cca 420g cukrov. Taže výživná ricotta, maslo, cukry 🙂 asi to bude fajn , ale mega nezdravé sorry 🙁

    1. Nun says:

      a kazdemu je to jedno, teba mozno zajtra zrazi auto a ostatni si tu tortu spravia este do konca zivota niekolko krat a budu im nejake KJ nadalej ukradnute 🙂

      1. Gaos3 says:

        Super komentár, súhlasím s ním, i keď aj gladiátorr má právo na vlastný názor.

      2. alvia says:

        Suhlasim s Gladiatorom – akoze samozrejme, s tym autom cokolvek sa moze stat, ale zvysok zivota by som chcela aj tak stravit v dobrej forme a preto ma zaujima, co jem. Raz za cas si v pohode dam aj daco velmi „nezdrave“, recept je poda mna super. Len zdravy/dieticky podla mna tiez nie je, ale vsetko je dobre s mierou 🙂

      3. gladiatorr says:

        asi tak nejako. Pravdepodobnosť, že ma zrazí auto (keď dochádzajú argumenty, použijem takúto nechutnú podpásovku) je oveľa menšia než že zomriem na infarkt, event iné komplikácie napr cukrtovky. nenapísal som, že si tú tortu neurobím. Len som konštatoval, že je tam nie je tak málo cukru ako sa nám snaží autorka nahovoriť.

      4. AM says:

        budem citovat – „Obsahuje nezanedbateľné množstvo bielkovín a oproti iným krémovým koláčom menej cukru.“ … cize autorka sa Vam nesnazi nic nahovorit, netvrdi, ze by kolac obsahoval malo cukru, iba uvadza, ze kolac obsahuje menej cukru ako obdobne kolace, v ktorych je napln pripravena prevazne z masla/margarinu + cukru ci cukroveho sirupu (klasicke torty a kolace z cukrarni, ci tradicne recepty na kremove plnky). Ako mozte vidiet, v zozname ingrediencii sa samotny cukor ani nenachadza, pretoze je zrejme, ze jeho dostatok je obsiahnuty v ostatnych zlozkach. Taktiez musim poznamenat, ze autorka ani raz v recepte nespomenula, ze recept je vyslovene zdravy alebo dietny 🙂 P.s.: dakujem za podrobnu nutricnu analyzu, malokto si da taku namahu, ocenujem snahu a pozdravujem 😉
        – Vasa autorka

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje