Jemný letný dezert s mangom a jahodami

Jemný letný dezert s mangom a jahodami

Vyskúšajte tento nádherný letný dezert s jemnou sladko-kyselkavou chuťou.

Ingrediencie:

rozpis je na:

6 ks obručí o priemere 6 cm s výškou 4,5 cm 
a 6 kusov väčších o priemere 7,5 cm s výškou 4,5 cm 
alebo na tortovú formu o priemere 20 – 24cm

Spodná podložka:

300 g keksov (napr. Bebe a pod.)
60 g masla – roztopeného

Mango vrstva:

2 ks dobre zrelého manga (väčšie)
2 PL citrónovej stavy
100 g kryštálového cukru
250 g jemného tvarohu ( rozmixovaného, príp. môžete použiť mascarpone)
150 ml šľahačkovej smotany
20 g želatíny v prášku alebo 5ks plátkovej želatíny

Jahodová vrstva:

250 g jahôd
2 PL cukru
2 PL citrónovej šťavy
100 ml šľahačkovej smotany
12 g práškovej želatíny, príp. 3 ks plátkovej želatíny

okrem toho: čerstvé jahody a trochu manga, lístky mäty na ozdobu

Postup:

Želatínu zalejeme asi 2 – 3 PL vody a necháme napučať. Odložíme bokom.
Keksy postrúhame na strúhadle (prípadne ich dáme do mikroténového vrecúška a valčekom ich potlčieme). Maslo roztopíme a pridáme ku keksom. Dobre premiešame. Obruče naplníme približne 2 PL postrúhaných keksov a utlačíme na spodok. Dávame pozor, aby obruče ostali čisté. K utlačeniu dobre poslúži menší pohárik, fľaštička s rovným dnom. Odložíme do chladničky zachladiť.

Mangová vrstva:

Tvaroh dobre rozmixujeme. Mango očistíme a spolu s citrónovou šťavou ho rozmixujeme. Pridáme cukor a privedieme k varu. Odstavíme. Želatínu zahrejeme a keď je už tekutá, tak ju pridáme do teplého manga a dobre rozmiešame. Necháme ochladiť do izbovej teploty.

V prípade plátkovej želatíny: želatínu namočíme do studenej vody, kým nezmäkne. Vyžmýkame a pridáme ju do teplej mangovej zmesi a dobre premiešame, kým sa želatínové plátky rozpustia.

Keď je mango ochladené, postupne ho pridávame k tvarohu a miešame, pokiaľ sa obe hmoty dobre nespoja. Nakoniec pridáme do tuha vyšľahanú šľahačkovú smotanu a opatrne zamiešame do mangovo-tvarohovej zmesi. Na schladený keksíkový základ rozdelíme mangovú zmes a odložíme opäť do chladničky stuhnúť.

Jahodová vrstva:

Na jahodovú vrstvu so želatínou postupujeme rovnako ako pri mangovej vrstve, iba upravíme množstvo. Viď rozpis.

Jahody, cukor a citrónovú šťavu rozmixujeme, privedieme k varu a pridáme želatínu. Odstavíme k vychladnutiu.

Šľahačkovú smotanu vyšľaháme do tuha a pridáme k vychladnutej jahodovej zmesi. Opatrne premiešame. Jahodovú zmes rozdelíme do obruči na stuhnutú mangovú vrstvu a odložíme do chladničky. (Pozn. posledná väčšia obruč nebola úplne plna až do vrchu).

Pred podávaním vyberieme z chladničky a necháme postáť pri izbovej teplote a dezert opatrne vytlačíme zospodu. Preložíme na tanierik. Ozdobíme čerstvým ovocím, pri. lístkom maty. Dobrú chuť!


adkas-tastyfood.blogspot.co.uk

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje